Przystawka szynkowa z chrzanem

A teraz coś dla podniebienia. Polecam taką oto przystawkę. Kilka plasterków szynki, chrzan (najlepiej taki, zrobiony w domu) jajka na twardo i do tego oliwki, lub groszek oraz zielenina do przystrojenia. Na plaster szynki nakładamy łyżeczkę chrzanu, zawijamy niczym naleśnik i układamy na salaterce wraz z połówkami jajek obranych ze skorupki i np. oliwek. W międzyczasie do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy żelatynę. Stygnącą galaretą zalewamy przystawkę i odstawiamy do lodówki celem stężenia. Proste i smaczne, chociaż przy tarciu chrzanu wylałem wiaderko łez. Opłaciło się. Z 3 utartych korzeni z dodatkiem cukru i śmietany mam kilka słoiczków na jakieś dwa miesiące. Znakomite do żuru z białą kiełbasą. Smacznego!pr

Leave a comment